Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 80% των γονιών προσφέρουν στο παιδί τους πολύ μεγάλες μερίδες φαγητού σε σύγκριση με τις συνιστώμενες για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Αυτό συμβαίνει ειδικά όταν πρόκειται για δημοφιλή και αγαπημένα φαγητά, όπως τα μακαρόνια, το κοτόπουλο πανέ, οι τηγανιτές πατάτες, τα αναψυκτικά και τα γλυκά (σκεφτείτε ότι η κατάλληλη μερίδα σπαγγέτι για ένα παιδί 1-4 ετών είναι μόλις 3-5 κουταλιές της σούπας!).

Πολλοί γονείς δε γνωρίζουν ποια είναι η κατάλληλη μερίδα για ένα μικρό παιδί και δεν νιώθουν σίγουροι για το αν του προσφέρουν το σωστό μέγεθος μερίδας.

Επίσης, οι γονείς στις μέρες μας ανησυχούν πολύ μήπως δώσουν στο παιδί τους λιγότερο φαγητό από αυτό που χρειάζονται και δεν είναι συνειδητοποιημένοι σχετικά με το τι συμβαίνει όταν δίνουν περισσότερο φαγητό από αυτό που χρειάζεται στην πραγματικότητα το παιδί.

Ακόμη ένα πρόβλημα είναι το ότι οι γονείς συχνά χρησιμοποιούν σνακ, γλυκά ή ροφήματα ανάμεσα στα γεύματα μόνο και μόνο ως μέσο για να σταματήσει το παιδί τους να κλαίει ή να παραπονιέται ή απλά για να το επιβραβεύσουν για κάτι σωστό που έκανε.

Έτσι, τα παιδιά μαθαίνουν να συνδέουν το φαγητό με τη συναισθηματική τους κατάσταση, κάτι το οποίο διατηρούν και στη μετέπειτα ζωή τους σύμφωνα με τους ειδικούς.

Γίνεται σαφές ότι όλοι εμείς οι γονείς χρειαζόμαστε περισσότερη γνώση και ενημέρωση σχετικά με το πόσο θα πρέπει να τρώει το παιδί μας, γι’ αυτό καλό θα είναι να δώσουμε σημασία στις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές:

1. Προσπαθήστε να κρατάτε ένα πρόγραμμα σχετικά με το πόσα σνακ την ημέρα θα τρώει το παιδί σας, ώστε να αποφύγει το τσιμπολόγημα. Προτιμήστε θρεπτικές επιλογές όπως φρούτα, βρώμη, στικ λαχανικών, τοστ ή κριτσίνια.

2. Όταν το παιδί σας είναι αναστατωμένο ή στεναχωρημένο κάντε το μια αγκαλιά και αφιερώστε του χρόνο αντί να προτιμήσετε να το ηρεμήσετε με κάποιο ανθυγιεινό και πλούσιο σε θερμίδες και ζάχαρη σνακ.

3. Περιορίστε την κατανάλωση σνακ και γλυκών στη μια φορά ανά εβδομάδα και μάλιστα μοιράστε το πακέτο με τα πατατάκια ή τα μπισκότα σε μικρότερες μερίδες αντί να το δώσετε ολόκληρο στο παιδί σας να το καταναλώσει σε μια μέρα.

4. Μη ξεχνάτε το νερό! Οι χυμοί είναι περιέχουν υπερβολική ζάχαρη. Περιορίστε τους σε έναν φρεσκοστυμμένο την ημέρα και προτιμήστε να δίνετε νερό στο παιδί σας όταν παραπονιέται ότι διψάει.

5. Δώστε προσοχή στο γάλα, καθώς ένα παιδί προσχολικής ηλικίας χρειάζεται αρκετά λιγότερη ποσότητα από ένα μωρό. Περιορίστε λοιπόν στα 100-120ml δυο φορες την ημέρα, δηλαδή περίπου ένα ποτήρι!

Not found