Η ημικρανία είναι μια συχνή νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επεισόδια κεφαλαλγίας. Ο πονοκέφαλος αφορά συνήθως το μισό μέρος του κεφαλιού και είναι αυξομειούμενης έντασης, ενώ συνήθως συνοδεύεται από ναυτία, έμετο, φωτοφοβία  και φωνοφοβία. Το κάθε επεισόδιο διαρκεί από 2 έως 72 ώρες.

Έως και το ένα τρίτο των ανθρώπων με ημικρανία αντιλαμβάνονται μια αύρα, δηλαδή μια παροδική οπτική, αισθητική, λεκτική, ή κινητική διαταραχή που σηματοδοτεί ότι ο πονοκέφαλος θα επέλθει σύντομα. Θεωρείται η τρίτη πιο διαδεδομένη και η έκτη πιο εξουθενωτική ασθένεια παγκοσμίως. Συνολικά, το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από ημικρανία.

Οι ημικρανίες πιστεύεται ότι οφείλονται σε ένα μίγμα περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων. Περίπου τα δύο τρίτα των περιπτώσεων αποτελούν κληρονομικές παθήσεις. Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα ορμονών μπορεί επίσης να παίζουν κάποιο ρόλο: οι ημικρανίες επηρεάζουν ελαφρώς περισσότερο τα αγόρια απ’ ότι τα κορίτσια πριν από την εφηβεία, αλλά περίπου δύο έως τρεις φορές περισσότερο τις γυναίκες απ’ ότι τους άνδρες. Η συχνότητα των περιστατικών συνήθως μειώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ακριβείς μηχανισμοί που προκαλούν τις ημικρανίες δεν είναι γνωστοί. Ωστόσο, πιστεύεται ότι πρόκειται για νευροαγγειακή διαταραχή. Η νευρωνική και αγγειακή δυσλειτουργία που παρατηρείται μπορεί να εξηγηθεί από τον μειωμένο μεταβολισμό του οξυγόνου που προκύπτει από τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή με αποτέλεσμα αλλαγές στον αγγειακό τόνο. Η ημικρανία σχετίζεται και με άλλες διαταραχές όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, άσθμα, επιληψία, αλλεργίες και διαταραχές του ύπνου. Συνήθως προκαλείται από νηστεία, παράλειψη γευμάτων, άγχος και έλλειψη ύπνου.

Η ημικρανία είναι μια χρόνια εξουθενωτική κατάσταση που επηρεάζει την καθημερινή ζωή. Η σωστή θεραπεία και πρόληψη μπορεί να μειώσει το βάρος στην υγειονομική περίθαλψη και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την προφύλαξη περιλαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά, β-αποκλειστές και αναστολείς διαύλων ασβεστίου.

Πρόσφατα, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής  κερδίζει έδαφος για την πρόληψη της ημικρανίας.

Ένας από τους λόγους για την αυξανόμενη δημοτικότητά τους είναι οι λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τη φαρμακολογική φαρμακευτική θεραπεία.

Το μαγνήσιο (Mg) εμπλέκεται σε διάφορες βιολογικές διεργασίες. Συμμετέχει στην παραγωγή ATP, ρυθμίζει τη νευρωνική διέγερση και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του αγγειακού τόνου.

Σε πρόσφατη μελέτη εκτιμήθηκαν οι προφυλακτικές δράσεις του μαγνησίου σε ασθενείς με ημικρανία χωρίς αύρα. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι μισοί έλαβαν 600mg κιτρικού μαγνησίου την ημέρα για 3 μήνες και οι άλλοι μισοί έλαβαν placebo.

Η σύγκριση των δύο ομάδων έδειξε ότι το μαγνήσιο είναι ένας πολύ χρήσιμος παράγοντας για την προφύλαξη από την ημικρανία χωρίς αύρα, που δρα μέσω αγγειακών και νευρογενών μηχανισμών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

The effects of magnesium prophylaxis in migraine without aura. Emel KöseogluAbdullah TalasliogluAli Saffet GönülMustafa Kula. Magnes Res. 2008 Jun;21(2):101-8.

Not found